Klaar voor de waarheid ?

De kern van alle relatieproblemen, is wetmatig eigenlijk altijd hetzelfde:

onvervulde behoeften naar elkaar,

hardnekkige beeldvorming over elkaar

(soms mede op basis van trauma dat binnen de relatie is ontstaan)

en een vicieuze cirkel van negatieve dynamiek met elkaar,

waarin we ons slachtoffer voelen van de ander

Het eerste waar we tegenaan lopen, is dat deze elementen meestal voor het grootste deel onbewust zijn. Bij je partner, maar ook bij jou.

Klaar voor de klus ?

Binnen de therapie-periode, gaan we daarom heel hard aan de slag met het bewust maken van deze elementen, zodat jullie beiden meer Zelfkennis ontwikkelen. Dit doe je in openheid naar de ander, zodat jullie tegelijkertijd meer Inlevingsvermogen in elkaar ontwikkelen.

Heel vaak komen we daarbij verassende vondsten tegen, die een heel ander licht werpen op jezelf of de ander; en dus ook op de dynamiek in de relatie.

Van daaruit begrijpen we negatieve ervaringen uit het verleden beter en kunnen we deze gaan opruimen.

Alles bij elkaar, zal dit automatisch jullie relatie veranderen.

Hoe kan dat in een minimale hoeveelheid sessies ?

 Door zelfstudie!

We gebruiken daarvoor de Uit&Check-methode.

Dit is een communicatievorm gericht op zelfreflectie, die jullie zonder begeleiding van een therapeut, uiteindelijk zelfstandig thuis kunnen toepassen.

De strakke regels van de vorm garanderen jullie thuis dezelfde veiligheid, die je binnen een therapie van de therapeut krijgt. Zodat je zeker weet dat er in een gesprek geen ruzie en geen nieuwe schade aan de relatie ontstaat, maar dat een gesprek leidt tot een positieve verandering. Tussen de therapiesessies door, ga je samen thuis oefenen met Uit&Check.

Tijdens de therapie-periode los je dus niet alleen de huidige problemen op, maar worden jullie tegelijkertijd getraind in zelfreflectief communiceren. Daardoor kunnen jullie zelfstandig toekomstige problemen voorkomen en oplossen.

En de liefde dan ?

 Aan de liefde zelf, kan ik jullie als therapeut niet helpen.

Liefde, is niet analyseerbaar of controleerbaar. Het is datgene dat, zonder reden of doel, heen en weer stroomt tussen mensen als zij open zijn in hun gevoelens en behoeften naar elkaar.

Als dit tussen jullie in potentie aanwezig is, gebeurt dit automatisch als resultaat van jullie harde werken. Door elkaar weer open te kunnen ontmoeten, is er weer ruimte voor intimiteit, diepgang, plezier en samenwerking.

En de kinderen?

De verworven inzichten in de relatietherapie, geven een betere basis voor gezamenlijk ouderschap met goede afspraken. Bij grote opvoedproblemen is het ook mogelijk om gezinstherapie te koppelen aan het proces. Hoe dan ook; kinderen plukken altijd de vruchten van de toegenomen volwassenheid van hun ouders.

Gaat dat lukken ?

Als de liefde er ooit was en jullie zijn allebei gemotiveerd, dan is er een zeer grote kans dat jullie deze terugvinden. Maar natuurlijk zijn er geen garanties. De zoektocht naar liefde is nu eenmaal een onvoorspelbaar avontuur, waarin er iets wezenlijks voor ons te winnen valt maar ook te verliezen.

In dat geval, is het resultaat van de therapie dat jullie dit in gezamenlijkheid onder ogen kunnen zien en op een respectvolle manier kunnen onderzoeken hoe nu verder.