BOAM voor professionals

BOAM staat voor: Basic needs, Order, Autonomy en Meaning. Dit zijn Engelse termen voor de levensbehoeften van ieder mens in hiërarchische volgorde. Het BOAM-model als representant van de oorspronkelijke psyche, is deels gebaseerd op de piramide van Maslow en werkt simpel, functioneel en ontschuldigend bij problemen. Het model laat zien dat de psyche in wezen eenvoudig is en eenvoudige behoeften heeft, dat negatief of zorgwekkend gedrag altijd voortkomt uit onvervulde behoeften en dat ontwikkelingsmogelijkheden altijd aanwezig blijken als de behoeften herkend en vervuld worden. De BOAM-methode is een systemische methode gericht op het ontwikkelen van zelfkennis en inlevingsvermogen bij alle betrokkenen in een gezin, huwelijk of ander systeem. Dit gebeurt door met alle betrokkenen de problemen te onderzoeken aan de hand van eenvoudige visuele modellen (o.a. het BOAM-model). Zo worden gezamenlijk de vier aspecten van een hulpvraag in kaart gebracht: onderliggende behoeften, gedrag, interacties en systemische invloed. Door de specifieke ervaringen van de betrokkenen te analyseren, vormt zich de basis voor een praktisch stappenplan.  Zelf verworven inzicht dat samen met de familie/partner tot stand komt, leidt vaak automatisch al tot veranderingen in de opvoeding, relaties en gedrag. Een praktische stappenplan dat voortkomt uit eigen inzichten, is logischerwijs precies op maat aan de specifieke situatie en daardoor gemakkelijker effectief toe te passen.

De BOAM-methode is een transdiagnostische methode. Dat betekent dat een DSM-diagnose niet bepalend of nodig is, omdat er sprake is van “zelf-diagnose” aan de hand van de modellen; een proces waarin de cliënt eigen regie ervaart en zelf het tempo bepaalt. Deze “zelf-diagnose” leidt niet tot een stigmatiserend stempel op de persoonlijkheid (trait) maar tot zicht op de “staat van zijn” (state). Als er zicht is op de onvervulde behoeften die onder deze “state” liggen, dan is er ook zicht op groei en verbetering. De BOAM-methode blijkt in een relatief korte periode tot een positieve wending te leiden voor de lange termijn. Dit geldt voor jonge kinderen, jongeren en volwassenen met problemen. Ook als er sprake is van complexe opvoedvragen, trauma, zware diagnoses of ingewikkelde relaties. 


Damiët Truijens (1971) werkte jarenlang als hulpverlener in het onderwijs, de jeugdzorg en de jeugd-GGZ. Zij werkt sinds 2008 met de BOAM-methode, waarbinnen de door haar ontwikkelde “modellen voor zelfkennis en inlevingsvermogen” centraal staan. Middels de BOAM-methode, begeleidt Damiët volwassenen, partners, ouders, kinderen en jongeren bij UvA minds (Academisch behandelcentrum voor Ouder en Kind) in Amsterdam en in haar eigen praktijk in het centrum van Zutphen.  icon01    Wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit van de BOAM-methode. Dit gebeurt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam onder leiding van dr. Eva Potharst van UvA minds. Academisch Behandelcentrum voor Ouder en Kind. Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

icon02   Een visueel psycho-educatieboek over BOAM (voor kinderen, ouders en professionals) is op dit moment in de maak. Het boek leidt de lezer, middels eenvoudige tekeningen, door de vier aspecten van een hulpvraag tot aan een zelf in te vullen stappenplan.

icon03   Opleiding in BOAM zal in de toekomst mogelijk worden. Lezingen over BOAM zijn te boeken. De lezingen worden op maat gespecificeerd voor scholen en instellingen. Prijzen op aanvraag.
Voor informatie of aanvraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Op de hoogte blijven?

Vul hieronder je e-mailadres in. Je krijgt dan bericht wanneer het boek uitkomt, wanneer de opleiding van start gaat of wanneer er een openbare lezing is.